Vedtekter For Haugentunet Sameie
Sameiets navn er Haugentunet sameie. Sameiet er et eierseksjonssameie beliggende på Gnr 67 Bnr 32 i Hemsedal Kommune, og består av 4 bygg med 36 selveierleiligheter og felles garasjeanlegg. Organisasjonsnummeret er 993 351 415.
Sameierbrøken er fastsatt ut fra seksjonens bruttoareal i forhold til sameiets totale bruttoareal (med en egen beregning for garasjeanlegget).
Generelle bestemmelser m.v
Til hver eierseksjon medfølger rett til bruk av felles biloppstillingsplass og felles uteareal. Opphold på felles uteareal skal skje slik at det ikke er til sjenanse for øvrige beboere og at felles materiale og møblement ikke skades.
Hver av seksjonene har videre råderett over luftebalkong som naturlig hører sammen med seksjonen, jfr tegninger. Det er eier av hver seksjon som har ansvaret for vedlikehold av luftebalkonggulv, mens vedlikehold av rekkverk og øvrig, vedlikeholdes samtidig med vedlikehold av bygg.
Uten skriftlig samtykke fra styret har en sameier ikke rett til å endre utvendig fasader, installasjoner, eller til å foreta bygningsmessige forandringer, herunder endring av fasadefarger. Det er videre eiers plikt å følge ordensreglene.
Innvendig oppussing/endringer i leiligheten kan utføres av seksjonseier dersom de ikke medfører inngrep i byggets bærende eller -/lydskillende konstruksjoner. Bygningsmessige forandringer som anses å bli omfattet av dette forbudet kan kun utføres etter styrets tillatelse og etter at godkjent byggesaksbehandling i kommunen er gjennomført.
Ved forandringer i leilighet/seksjon må seksjonseier ta kostnaden med ny seksjonsplan.
Sameiets forsikring dekker selve byggkonstruksjonen og fellesareal. Den enkelte seksjonseier er ansvarlig for forsikring av indre konstruksjoner, gjenstander og installasjoner i den enkelte enhet.
Utgangsdøren i alle bygg skal være låst om natten (tidspunkt bestemmes etter enighet mellom seksjonseiere i hvert bygg). Garasje skal være låst hele døgnet. Det er tillatt for hver seksjon å sette opp én nøkkelboks ved utgangen for egen regning.
Felleskostnader m.v.
Hver eierseksjon dekker egne kostnader til innvendig vedlikehold i egen seksjon herunder reparasjon av skader, skadedyrproblemer og feil på elektrisk anlegg, rør og kloakk med mindre problemet skyldes feil på fellesanlegg. Det må ligge en faglig betinget skjønnsmessig vurdering til grunn der det er tvilstilfeller for hva som angår fellesanlegg og hva som angår den enkelte seksjon.
Til dekning av felleskostnader som forsikring av bygget, utvendig vedlikehold av bygget, snørydding med maskin, grusing, vedlikehold og stell av uteareal og evt andre felles kostnader betales inn et beløp pr måned som er fastsatt av styret. Felleskostnadene fordeles i samsvar med kroner pr BRA pr måned. Dette fremkommer av budsjett for Haugentunet.
Sammen med felleskostnadene faktureres også utgifter til nett og TV via sameiets felles avtale med leverandør av disse tjenestene. Enhver ny seksjonseier plikter å knytte seg til denne avtalen.
For felles ansvar og forpliktelser innad i sameiet hefter den enkelte sameier i forhold til sin sameiebrøk.
Sameiet har panterett i den enkelte eierseksjon for misligholdt betalingsforpliktelser av fellesutgifter etter 2 gjentatte purringer. Pantekrav kan ikke overstige 2 ganger Folketrygdens grunnbeløp på det tidspunkt at tvangsdekning besluttes gjennomført.
Panteretten faller bort dersom det ikke senest to år etter pantekrav skulle ha vært betalt innkommer begjæring til namsmyndigheten om tvangsdekning. Panteretten kan gjøres gjeldende av styret og den enkelte sameier som har dekket mer enn sin del av fellesutgiftene.
Vedlikehold
Den enkelte sameier skal utføre nødvendige innvendige vedlikehold når det er påkrevd for å unngå at det oppstår skade eller at de øvrige seksjonseierne påføres ulemper.
Etter styrets beslutning kan det avsettes midler til vedlikeholdsfond til dekning av løpende vedlikehold og reparasjoner som sameiet er ansvarlig for.
Rengjøring av fellesareal avtales mellom de enkelte sameierne og utføres i regelen på dugnad pr bygg.
I fellesareal og på parkeringsplass utenfor boder er det på grunn av brannsikkerhet ikke anledning til å oppbevare private gjenstander uten etter styrets skriftlige godkjenning. Det skal ikke under noen omstendighet lagres brannfarlig materiale eller spiselig materiale i eller utenfor garasjeboder.
Salg og utleie av seksjon
Salg av eierseksjon skal meldes til styret umiddelbart etter at kjøpekontrakt er undertegnet.
Eier av seksjon står fritt til selv å leie ut seksjonen, herunder selvstendig garasje/parkeringsplass for sin eiertid. Tilhørende garasje/parkeringsplass kan ikke overdras uavhengig av seksjonen. De seksjonene som eier mer enn en parkeringsplass i garasjeanlegget kan kun leie ut eller selge denne plassen til andre eksisterende seksjonseiere. Ved utleie plikter eier av seksjonen å informere leietaker om sameiets vedtekter.
Først og fremst skal leilighetene brukes til fast bolig. Det skal ikke være slik at de i hovedsak brukes som fritidsboliger.
Så lenge de brukes til fast bolig i hovedsak, tillates følgende av den nye bestemmelsen i eierseksjonsloven § 24:
Korttidsutleie av hele boligseksjonen i mer enn 60 døgn årlig er ikke tillatt. Med korttidsutleie menes utleie i inntil 30 døgn sammenhengende.
Ved kortidsutleie er det ikke tillat å gi tilgang til felles boder og garasjeanlegg.
Dersom brudd på vedtektene eller ordensregler medfører at styret må kontakte leietaker for å informere om disse kan styret ilegge seksjonens eier en avgift for dette arbeidet.
Styret
Sameiet styres av en leder. Styret består fortrinnsvis av en person fra hvert bygg og velges av årsmøtet. Dersom det ikke er mulig å oppnevne en person fra hvert bygg kan årsmøtet bestemme en annen sammensetning. Styreleder konstitueres/ velges på årsmøte.
Styrets oppgaver m.v.
Styremøter holdes når en av styremedlemmene krever det. Vedtak gjøres med alminnelig flertall. Styret fører protokoll over de vedtak og beslutninger som fattes.
Styrets oppgave fremgår av eierseksjonslovens §57. Styret er ansvarlig for vedlikehold og drift av eiendommen, samt øvrig forvaltning av sameiets anliggender i samsvar med lov og vedtekter samt vedtak gjort i sameiermøte.
Årsmøte
Ordinært sameiermøte holdes hvert år innen utgangen av juni måned. Ekstraordinært sameiermøte kan innkalles når styret finner det nødvendig.
På sameiermøtet har hver eierseksjon en stemme. Innkalling til møtet sendes med varsel som bestemt i §43 i Eierseksjonsloven.
Sammen med møteinnkallingen skal det sendes saksliste for møte og saksdokumenter som har betydning for de vedtak som skal gjøres. Dokumentene skal være tilgjengelige for sameierne i god tid før møtet avholdes.
Ordinært årsmøte skal behandle følgende saker:
Styrets årsberetning
Regnskap
Valg av styremedlemmer
Årsmøtet kan bare treffe beslutning om saker som er angitt i innkallingen eller fremgår av punkt 1, 2 og 3.
Ansvar ved mislighold av forpliktelser overfor sameiet
Dersom en seksjonseier vesentlig misligholder sin plikt etter loven og sameiets vedtekter, kan styret etter betingelsene i eierseksjonslovens § 38 pålegge vedkommende å selge seksjonen.
Lov om eierseksjoner
Lov om eierseksjoner kommer til anvendelse på forhold som ikke er dekket i ovennevnte vedtekter.
Endringer av vedtektene
Endringer av sameiets vedtekter kan besluttes av årsmøtet med minst to tredjedeler av de avgitte stemmer, med mindre det følger av lov om eierseksjoner at det kreves full enstemmighet.
Ordensregler
Vedlagt sameiets vedtekter finnes et sett ordensregler som er gyldige for sameiets beboere, herunder leietakere.
Ordensregler for Haugentunet Sameie
Disse ordensreglene er et dokument tilknyttet vedtektene til Haugentuet Sameie i Hemsedal Kommune
Endring av ordensregler
Ordensregler kan endres av et flertall i styret, og er således ikke avhengig av årsmøtets godkjenning
.
Garasjeanlegg
Hver seksjonseier har rett til å bruke parkeringsplass og bod tilhørende parkeringsplassen som oppført i sameiets vedtekter. Bilen skal kunne plasseres slik at den ikke hindrer ferdsel for andre brukere av anlegget.
Oppbevaring av gjenstander skal primært foregå innelåst i boden. Lagring utenfor boden skjer på eget ansvar. Gjenstander skal ikke plasseres slik at de er til sjenanse for andre beboere eller til hinder for brannsikkerhet.
Fellesområder i garasjeanlegget skal ikke benyttes til oppbevaring av private eiendeler uten etter avtale med styret. Unntak er sykler som står i sykkelstativet.
Det er ikke tillatt å oppbevare brannfarlig materiale i bodene i kjelleren av hensyn til brannsikkerhet i byggene.
Det er ikke tillatt å oppbevare spiselig materiale i garasjeanlegget- heller ikke inne i boden. Dette grunnet problemer med skadedyr.
Det er ikke tillatt å bruke vanlig stikkontakt til å lade elbil. Dette av hensyn til brannsikkerhet.
Stikkontakter i garasjeanlegg er felleseie. Dersom du bruker dem til f.eks motorvarmer eller annet som krever mer enn normalt bodbruk må sameiet fakturere for dette.Det er den enkelte seksjonseiers ansvar å gi styret beskjed om dette.
Balkonger
Den enkelte seksjon har ansvar for å holde balkongen ryddig slik at det ikke er til sjenanse for øvrige beboere.
Parabolantenne og liknende installasjoner skal ikke være til sjenanse for øvrige beboere og henges mest mulig diskret.
Ved behov for levegg og andre faste installasjoner på balkong skal styret godkjenne utseendet av denne før den monteres. Det er ønskelig at utførelse og farger harmoniserer med utseendet på øvrige balkonger.
Det skal ikke under noen omstendighet forekomme bruk av åpen ild fra ved/kull på balkongen.
Øvrig fellesareal
Ved behov for innvendig oppussing må beboere i hvert bygg bli enige om hvordan dette skal gjennomføres.
Avfallshåndtering
Avfall skal ikke under noen omstendighet hensettes på sameiets fellesareal.
Enhver beboer skal følge det til enhver tid fastsatte systemet for avfallshåndtering på Haugentunet. Kapasiteten på dette er begrenset til daglig bruk. Ved oppussing, innflytting eller andre ekstraordinære situasjoner skal den enkelte beboer ta avfall til nærmeste kommunale avfallsmottak for egen regning.
Parkering
Området direkte tilknyttet hver inngang skal kun benyttes for av- og pålessing samt dersom det er nødvendig ved besøk av håndverker etc. Området foran garasjeanlegget (ved nedre postkasserekke) skal primært benyttes til parkering for fastboende. Gjesteparkering henvises til området på tvers av garasjeanlegget mot skoleområdet.
Mislighold
Ved brudd på ordensreglene som ikke lar seg løse mellom naboer må styret underrettes.
Styret kan kreve at det iverksettes tiltak som å fjerne gjenstander, ta ned faste installasjoner eller stoppe uønsket oppførsel. Dersom styrets henvendelse ikke fører fram kan styret, avhengig av alvorlighetsgrad, etter eierseksjonslovens § 39 kunne kreve fravikelse av bruksenheten.